V pondělí 5. prosince k nám zavítala návštěva ze společnosti ESET, která se zabývá vývojem bezpečnostního softwaru. Pan Petr Šnajdr nás přijel seznámit s nebezpečnými nástrahami internetu a seznámil nás také se způsoby jak eliminovat riziko zavirování našeho počítače či chytrého telefonu.

V hodinu a půl dlouhé přednášce, která se uskutečnila v tělocvičně školy,  jsme se dozvěděli o útocích pomocí škodlivého kódu – malwaru, a také o hrozbách mobilních telefonů s operačním systémem Android. Protože je tento operační systém pro mobilní zařízení nejrozšířenější, je už evidováno něco málo přes 250 000 virů, které tento systém postihly. Ale pokud stahujete ověřené aplikace, můžete být v klidu. Nebezpečné je především instalovat aplikace z neznámých zdrojů, což například telefony s operačním systémem iOS nepodporují.

V přednášce jsme dále probírali, jak se nás snaží hackeři podvést a jak se mohou dostat do našeho bankovního účtu. Vzhledem k tomu, že v poslední době počet virů na internetu stoupá, přednáška byla pro žáky i učitele školy velice poučná.

Václav Sháněl, E3