V září 2016 se naše škola zapojila do projektu Erasmus+, a to s partnery z německého Bayreuthu a italského Brixenu. Jak už jsme zveřejňovali, v říjnu téhož roku se naši tři pedagogové účastnili úvodního setkání učitelů v Itálii, kde se týden věnovali náplni projektu, jeho realizaci a budoucímu vývoji v nadcházejících dvou letech.

Teď už máme za sebou první mezinárodní setkání se studenty, které proběhlo 3.4. – 7.4.2017 v Německu, ve městě Bayreuth, které je hlavním městem oblasti zvané Horní Franky. Tohoto setkání se účastnilo 10 studentů a 2 učitelé z Brixenu a 10 studentů a 2 učitelé z naší školy. Německých účastníků jako hostitelů bylo samozřejmě více, jelikož organizace takové události je náročná.

Náplní tohoto týdne bylo utvořit mezi sebou mezinárodní skupiny, vytvořit svůj vlastní e-shop v platformě PrestaShop a dohodnout se na designu a obsahu s tím, že na konci týdne učitelé převezmou roli zákazníků a vyzkouší si online nákup ve všech vytvořených e-shopech. Celý týden byl na bázi self-learningu, což znamená, že studenti dostali instrukce, kde a co najít, ale prokousat se PrestaShopem už museli sami, bez vedení učitelů. I tak jsme byli rádi, že na jeden den byl do školy pozván odborník, developer a programátor pan Patrick Weinstein, který byl našim studentům k dispozici a odpovídal na jejich nejrůznější dotazy týkající se právě zmíněné platformy.

Mimo jiné jsme si prohlédli centrum Bayreuthu s průvodcem, dozvěděli jsme se mnoho o historii města, a to hlavně o známých osobnostech, jako markraběnce Wilhelmině a hudebním skladateli Richardu Wagnerovi. Na radnici jsme byli oficiálně přivítáni starostou města, panem Thomasem Ebersbergerem, a v neposlední řadě jsme se zúčastnili komentované prohlídky místního pivovaru Maisel & Friends.

Poslední den, den odjezdu, jsme ještě jednou zavítali do školy, kde byli na závěrečnou prezentaci pozváni i další studenti a učitelé školy. Naše týmy studentů v hale školy prezentovaly své práce a vysvětlily ostatním, co a jak funguje v jejich e-shopu.

Následně všichni zúčastnění obdrželi od ředitele školy Bernharda Grünewalda certifikáty účasti. Nicméně jsme se za svou práci také odměnili velkým potleskem, protože výsledky studentů a organizace partnerské školy KBS Bayreuth, Staatliche Berufsschule II, byly úžasné. Já osobně bych chtěla poděkovat našim studenům, kteří pracovali na 100% a byli pro ostatní studenty odborníky přes IT. Tento týden ohodnotili slovy: „Moc jsme si to užili a jsme rádi za příležitost, jakou jsme od vás dostali.“ Dále bych chtěla poděkovat za podporu svým kolegům a vedení školy a v neposlední řadě kolegovi ze školy KBS Martinu Kolbovi a jeho týmu za skvělý průběh této mezinárodní aktivity. Již nyní se těšíme na další setkání, a to v říjnu 2017 v Brixenu.

Mgr. Petra Uhlířová